Spirituell


Hur många av oss är spirituella? Jag är övertygad om att det är ett flertal som har en andlig sida.
När oro och det otrygga finns i vårt samhälle och världsläget ser ut som det gör behöver människan ett hopp om en bättre framtid.
Ibland räcker det att lyfta blicken inåt och se kraften i oss själva. I denna stressfyllda vardag har allt fler behov av andlig frid.

Många är sökare och en del finner sitt stöd i meditationer och utövande i olika former av yoga
Andra lyssnar på musik, målar eller skriver. En del finner sin spirituella lugn ute i naturen.
Många tar hjälp av kristaller, drömmar och andra alternativa vägar som en motvikt till allt negativt som rapporteras omkring oss.
I slutet av sidan finns länken till Ljuspunkter.

Det är först när en människa hamnar i kris som det existentiella får sitt fokus.
"Oavsett om du tror eller inte så våga öppna dörren till ditt inre."
Det rådet fick jag för flera år sedan när jag blev svårt sjuk För att förstå livets mening läste jag många böcker om andlig utveckling. Det blev också vägen till mitt författarskap.

Andlig eller själslig intelligens har varit svårhanterlig för akademiker eftersom inte vetenskapen är rustad för sådant som skulle kunna mätas på ett objektivt sätt.
Helt klart har kroppen koppling till mer än det bara fysiska. En unik del är våra känslominnen. Flera biokemiska processer sätts igång och skapar en egen produktion av endorfiner. Dessa lyckohormoner utsöndras och stärker immunförsvaret.

Redan under det antika Grekland såg man sambandet mellan kroppen och själen och att musik hade en positiv påverkan till självläkning.
Idag känner man till att stresshormonet kortisol, som finns i binjurarna sjunker i blodet när man lyssnar på lugn musik.
På många sjukhus runt om i världen låter man patienter lyssna på harmonisk musik efter operationer, där smärtstillande medel minimeras.

Jan Fagius är musiklärare och neurolog. Redan 2002 utkom han med boken "Hemisfärernas musik", som handlar om vad som händer i hjärnan när vi hör musik.
Forskningen säger att hjärnan faktiskt har förmågan att nybilda celler, och det skulle innebära att hjärnan kan självläka.
Undersökningar visar att skratt ökar inlärningsförmågan, och är bra mot depressioner, rädslor och sömnlöshet.
Det finns alla möjliga skratt.