Lördag

Under pandemin förstod världen att digitaliseringen måste aktiveras till det bättre. Både på gott och ont. Det goda är att man kan nå ut till alla människor som har tillgång till nätet. Det är fler än man tror där människor sitter ensamma hemma och inte kan ta sig ut till olika evenemang. Först ut att bjuda in via Facebook var Lina Hedlund och Nassim. Tillsammans med gäster fick vi vanliga "besöka" deras lägenhet och ta del av improviserade sånger med musik. Hur underbart var inte det i denna ovissa och vidriga pandemi?
Teatrar och musikföreställningar stängdes ner till folks desperata olycka. Artister och restaurangägare led mest när lokalerna var tomma. Eller hur var det nu? Medan restaurangpersonal slog på deras tomma grytor slet min dotter som jobbar inom vården och på en akutmottagning tillsammans med hennes kollegor. Med full mundering av skyddsrockar och skyddsmasker skulle de rädda liv på dessa supersjuka som kom in. Bland patienterna fanns många unga. En del fick jobba hemma och andra måste ut i vimlet. Det var ju en del yrkesgrupper som såg till att samhället måste fortsätta fungera, (de fick applåder men knappt någon nämnvärd löneförhöjning).
I denna ovisshet och nedåtgående negativa spiral av världsnyheter där Folkhälsomyndigheten varje dag gav oss rapporter om döda och nya insjuknade fall av siffror, försökte ändå systemet hitta på lösningar hur människan skulle orka leva vidare när vi inte fick gå ut. Matleveranser ökade, bud kom med paket som folk hade beställt via nätet till dörren.
Vi fick hem mediciner, färdiggjorda matlådor från lyxiga restauranger. Man kunde fortsätta leva i denna isolering. Pandemin skapade inte enbart elände utan den fick igång den digitaliserade världen. Yoga, viktiga affärsmöten, läkarbesök kunde man göra online. Att få hem läkaren via en kamera måste verkligen underlätta när man är ensamstående med barn. Slippa släpa med sig syskon till vårdcentralen om bara ett barn är sjuk.
Nu är denna pandemin över men det finns fortfarande många som inte tar sig ut, av olika anledningar. Sjuka och gamla. Den ensamstående föräldern har svårt att hitta barnvakt och får tacka nej till teatrar och event. Tänk om kulturen kunde fortsätta digitalt? Där man kan se en operera, balett, eller en musikkonsert in live? Det funkade ju i pandemin. Tror Måns Zelmerlöw hade en show utan publik via nätet?
2020 lanserade också nordiska museet en webbplats där forskare och allmänheten kan ta del av digitaliserade dokument ur museets arkiv hemifrån. Besök gärna den. Mycket intressant vetenskap att ta del av. I Stockholm har vi snö men det är tyst på barn i pulkabacken.
https://www.nordiskamuseet.se/besok-oss/arkiv-bibliotek/