Dockhus del 3
Dessa kakelugnar har en kvinna vid namn Birgitta Ransäter tillverkat. Hon finns på Ateljé Gula Boden.
Jag fick frågan, vad är miniatyrist? Det är både proffs och amatörer som antingen på hobbynivå eller har verksamhet på heltid ägnar sig åt att skapa miniatyrer. Det gemensamma är att alla har en passion och ett brinnande intresse. Ju mer du lär dig om denna värld desto mer fastnar du. Den vanligaste skalan är 1:12. Många minns Lundbydockskåpen från barndomen och alla pyttesmå möbler. En del miniatyrister skapar i storleken 1:48. Ordet miniatyr kommer från franskans "miniature.", föremål som är små. Många är konsthantverkare och en del är som jag, samlare. Ofta börjar en miniatyrist som samlare men intresset kan bli så stort att man börjar att tillverka själv.
Det finns en uppsjö av prylar som en samlare använder. Allt från pärlor till fiskekrokar som man kan göra små parfymflaskor av, Likaså Nagellacksflaskor, vaser och kristallkronor. Är man ett proffs kan man få liv i det mesta. Allt från kärnor, förpackningsmaterial, äggskal mm. Det gäller att ha fantasi och stadiga händer. Ett stort mått tålamod också. Men kanske är det också ett sätt att skärma av den stressiga vardagen att ägna sig åt dessa små byggen? De här kakelugnarna har en kvinna skapat vid namn Birgitta Ransäter. Dessa går att beställa, både för att få dem komplett färdigställda eller att bygga ihop själv. Om man inte ägnar sig åt dockhus, tittskåp eller liknande hus kan man bara ha en kakelugn som dekoration till jul. Det finns nämligen röda kakelugnar också.
Första etappen. Huset börjar ta form
Vad skulle jag ha gjort utan sonen? Jag hade definitivt inte fått ihop huset själv. Man måste vara två när man ska montera första sektionen.
Vi började med att sätta ihop ena kortsidan tillsammans med golvet. Bra med en skruvdragare. Men ta inte för kung och fosterland. Det är ett superkänsligt material.
Jag bestämde mig ganska tidigt att skippa den ena trappan och ha ett golv utan hål.
Ett tag funderade vi på att byta plats på våningsplan två och ta den tredje sektionen där istället. På så vis skulle hålet bli till höger och vindsvåningen ha hål i mitten.
Men då måste man göra ny pyttesmå hål där låsanordningen för de stora dörrarna sitter. (Om ni nu förstår vad jag menar?) I annat fall så strunta i det och gör så som det ska vara.
Efter gaveln måste både mellanväggarna komma på plats på första våningen.
Nästa steg var att vända lite på steken och tillfälligt ha gaveln mot golvet för att kunna sätta dit de övriga husets golvplan. Här blir det svajigt och man måste vara två.
En som håller i.
Tur jag fanns på plats där. Det gäller att ta det lugnt. Andas.
Låt varje moment landa innan du börjar med nästa. Tänk också på att ta rätt skruvar. Dags för att sätta dit båda mellanväggarna på andra våningen.
När översta hyllan var på plats tog vi paus. Dessa mellanväggar tar vi sist. Nu är det dags att tapetsera och sätta det andra gaveln. Lycka till med resten. Takåsen, de större dörrarna, balkongen och trappan.
Obs! Vi valde att limma kanterna och skruva naturligtvis för att försäkra sig om att det skulle bli stadigt.
Släng inga glasspinnar när du kan använda dessa till en väggpanel.
Här har jag kapat glasspinnar till rätt längd. Limmat på en tjockare kartong, typ från en låda. Sedan får man skära till passande lister som blir en kant uppe och nere. Blir det glipor kan man antingen måla smala blomsterpinnar och limma emellan eller täta med papier-maché som du lätt kan gegga till. Sedan är det bara att måla.
Bilden ovan är endast en prototyp. Badkaret fick placeras på långsidan så väggpanelen syns, Jag tror att jag byggde upp väggen och limmade tapeten på en tunn kartong och sedan limmade jag fast panelen. Jag kan nämligen ta loss hela. Tröttnar jag på en panel är det bara att byta ut och tapetsera istället.
Huset är inte på långa vägar klart. Om ni ser bilden där huset börjar ta form så är det en öppning i golvet på mellanvåningen. Där ska badrummet vara. Egentligen är det en hall där en trappa ska ledas upp. Men jag valde bort den lösningen. Täckte för golvet.
Under badrummet på första våningen i mitten är entrén.
Jag hade redan beställt nästan hela inredningen innan jag visste hur allting skulle bli. Jag gissade att jag behövde olika inventarier. Nästan allt lyckades jag få plats med utom gardiner som inte passade och
Olika modeller på hall
Så här testade jag fram och tillbaka hur hallen kunde se ut. Det fanns inga tveksamheter att göra en blinddörr. Det bestämde jag ganska tidigt. Man ser på tredje bilden hur instängt det ser ut. Lite som ett tråkigt väntrum. Eftersom det egentligen var en trappa som ledde upp till våningen ovan så skulle hallen bli ännu mindre. Dessutom gick det ju inte att ha en trappa in i badrummet. Så det alternativet togs bort.
Resultatet hur hallen blev har ni ju redan sett på del 1. Vid sekelskiftet och åren fram var fiskbensmönstrad ekparkett vanlig i alla rika hem. Jag tog bort det i dockhuset. Det ingav en rörig känsla.
Det enda som blev kvar av den här modellen var klädstången och oljelampan som står på bordet.
Här har jag behållit kofferten och golvväxten. Trappan bort.
Instängt och trist. Jag är glad att jag ganska snabbt valde att ha en dörr på kortsidan.