Dockhus del 2
Här följer resan hur dockhuset blev till
Jag är novis och nybörjare inom området. När jag startade det här projektet kunde jag ingenting. Inte mer än att jag hade lite erfarenhet av pyssel. Men det var absolut inget avancerat sådant. Det som har varit mitt hinder är tålamodet då jag är en snabbgående resultatsmänniska. Jag vill se att saker bli slutförda direkt. Men så fungerar det inte. För den som inte vill eller har möjlighet att lägga ner tid är inte dockhusprojekt något för er. Men för er andra så hoppas jag att jag kan inspirera. Du kan ha tummen mitt i handen men måste ha ett gigantiskt tålamod.
Innan jag sätter ihop väggar/golv/tak målas alla dörrar och fogar. Dörrarna är plats eller gummi. Beviken på materialet. Om huset för övrigt är i trä borde även dörrarna vara av samma material. Det är sex väggdelar som blir 12 sidor i de olika rummen. Två och två ska placeras på varje våningsplan.
De första blir mariga att få dit som är på bottenvåningen Det finns inga förborrade hål. Jag vet inte hur man har tänkt? Ifall dessa ska spännas fast med hjälp av gavlarna?
Så fort väggarna är på plats är det dags att tapetsera, lägga in golvet. Sedan ska det limmas både golv och taklister. Träpaneler och stuckaturer.
Det sämsta är om färgen inte alls fäster och det finns en risk.
Nästa svåra moment är själva panelen "speglarna" där risken finns att färgen lägger sig ojämnt i mönstret. Men ibland får man ta risker. Jag ger inte upp. Blir det ett uselt resultat vid första strykningen så fortsätter jag ett varv till.
Det är ett minus att ett sådant vackert dockhus har "plastdörrar". Det slår ner kvalité när huset för övrigt är smyckat med vackra takfönster med snedtak, balkongräcket är gjort av trä.
Vi får se om det trots allt lyfter upp det gamla och huset får liv. För alla vet ju att plastdörrar inte existerade i den här typen av hus.
Måla, måla, måla Det var ett hästjobb att få färgen på dörrarna att fästa. Färgen rann. Normalt fäster inte färg på plast och man inte köper specialfärg. Men jag testade en liten burk men det blev inte lättare.
det är inte optimalt att måla dörrar av plast. Men jag brukar gilla utmaningar.
Det krävdes 8-9 strykningar. Jag kommer att måla ytterligare en gång. Nu ska varken dörrkarmarna eller dörrarna se ut som de är industrimålade.
1880- och 1890-talets innerdörrar var kraftigt profilerade fyllningsdörrar och gjorda av massivt trä.
Fram till 1930- talet satt innerdörrarna i sällskapsrummen i par. Gemensamt för dörrarnas utsmyckning är det dekorativt snidade träet.
Förr målade man dörrar för hand. Jag tror att man blandade ihop färger där det inte alltid blev samma färgbad. Att dörrarna kommer att var en aning flammiga och ojämna kan ha sin charm.
Man kommer inte att se dörrarna framifrån.
Målad träpanel
Väggpanelen är klar. Jag var tvungen att stryka på tre lager. Det var svårt att få färgen att fästa i själva rutorna. Jag använde en smalare pensel för att fånga upp färgen som samlas längs kanterna.
Det gäller att stryka på snabbt för färgen torkar fort. Risken är att det annars smular.
Nu väntas de att sättas upp när väggarna kommit på plats. Allt tar sin lilla tid men spännande är det.
Denna träpanel kommer att vara antingen i sällskapsrum/matsal. Jag misstänker att jag måste skära dem till rätt storlek.
Jag har så många idéer hur mitt drömhus ska se ut. Men det blir begränsat för det är inte så många utrymmen att göra alla rum på. Tanken var att huset skulle ha en välkomnande möblerbar hall.
Sedan ett stort kök. Matsal/sällskapsrum. Bibliotek. Föräldrarum, barnkammare och badrum.
Jag måste få ihop huset snart för jag är verkligen taggad.
Jenny Linds stolar
Kotte Toys
Kotte Toys träbyggssatser är svensktillverkade och gör vattenskurna möbelkitt. I deras serie ingår bland annat soffor, bord och pallar.
Det här stolsmodellen heter Jenny Lind och är i skala 1:12. Denna typ av stol tillverkades på 1840-talet.
Jenny Lind (1820-1887) var en svensk operasångerska och internationell superstjärna. Hennes klara sopranstämma trollband publiken och hon kallades för "den svenska näktergalen".
Byggsatsen är tillverkad av kvalitets plywood, gjord av polerad björk. Stolen bör sättas ihop med vitt trälim. Det gäller att hantera dessa tunna bitar varsamt.
Jenny Linds stol. Här är första stolen färdig. Som ni ser är det ojämnt på vissa ställen. Det är meningen att man ska sandpappra lite försiktigt eller använda en form av skalpell. Men skär är inte som jag lyckades att göra.
Ett snyggt snitt tvärs över tummen.
Det är lite jobbigt att hålla på med klister och pillrigt jobb när man har en plåsterlapp i vägen.
Eftersom materialet är gjort tunna, fina utsnidade träbitar måste varje del hanteras varsamt så inte delarna bryts av.
De tunna ryggbladen limmas ihop till en ryggbricka och placeras sedan i fixturen.
Ett tips är att försöka bygga ihop nästan alla delar innan du limmar för att se så allting passar.
Stolarna tar form. Efter många svordomar och på gränsen att ge upp flera gånger lyckades jag ändå få till ett par stolar.
Jag skar ut dynor av skumgummi och klistrade på de extra träsitsarna.
När jag kom på hur man skulle göra gick nästa stol snabbt att göra. Det är en härlig känsla det blir ett bra resultat.
Jag har ännu inte klätt stolarna med tyg. Provade att klippa ut en lagom fyrkant med någon centimeter utanför träsitsen för att sedan då rikligt med lim och vika kanterna runt om.
Men tyget ville inte fästa. Jag får försöka fundera ut hur jag ska göra.
Vill samtidigt passa på och tacka Eva som äger en butik. Där kan man hitta fantastiskt brett utbud av miniatyrer. Hon är inte heller omöjlig att beställa hem det man önskar. Resultatet kan ni se på bilden MATSALEN
Tapeter
Tapeternas historia.
Ordet tapet kommer ursprungligen från persiskan "tafta" och betyder vävd. Det är en dekorativ väggbeklädnad av papper. (Enligt wiki)
Den äldsta tapeten som finns bevarad i Sverige hittades i Malmö och kommer från 1570-talet.
På den tiden var det endast societeten som stoltserade med tapeter.
På 1700-talet började tapeterna tillverkas mer och i samband med rokokon blev det mode med papperstapeter som var ljusa med blomstergirlanger i jugendstil.
Efter 1910 började man åter gå tillbaka till det mörkare hållet. Tapeterna var fortfarande blommönstrade men såg mer ut som textil med vävd struktur. Runt 1920 började tapeterna få mer geografiska mönster. Mycket gick i guld och svart, lite inspirerat från Orienten.
I början kom tapeterna i ark men efter 1930 fanns de på rullar.
Ofta såldes tapeter i lanthandeln vilket också gjorde att tapeter spreds till landsbygden.
För att skapa den rätta tidsepoken är val av tapeter lika viktiga som interiörerna.
Runt sekelskiftet började tapeterna bli ljusare. Carl Larsson skapade ett mode där färgerna var ljusa och grönskande.
Vill ni veta mer om papperstapetens historia går det att läsa i Tapetboken, av byggnadsantikvarie Ingela Broström och konsthistorikern Elisabeth Stavenow-Hidemark, (Byggförlaget).
Tapetklister funkar inte.
När tapeterna har torkat så släpper det.
Vad gör man då? Man får slänga allt och göra om. Jag vill tipsa er om att vara frikostig när ni beställer tapeter. Ni får räkna med lite svinn.
Till ett rum skulle jag köpa 4 ark tapeter.
Nu skulle jag beställa mer och då var två av mönstren slutsålda. Antingen får jag skarva eller byta ut på de väggar jag redan har klistrat. I det här fallet är tapetklister bra för det blir inga märker efteråt. Man kan till och med torka av med en trasa.
Men har du använt trälim blir det svårare att få loss tapeten om du måste byta den. Så köp hellre för mycket. Jag fick också lim på tapeten. Inte så snyggt men där får jag sätta en tavla eller täcka för med någon annan väggdekor.
Nu väntar jag på tapeter till två väggar. Jag hoppas så att de hinner komma denna vecka.
Tapeten fäster inte på den polerade plywooden. Jag borde ha grundmålat väggarna innan. Men alla detaljer med snickerier och andra plottriga saker har tagit så lång tid. Veckorna drar ihop sig och min tanke var att vara färdig med dockhuset innan advent för pynt.
Annars är tapeten till badrummet kanonfin. Lantliv heter den från mormors dockskåp. Höjd 28, 2 bredd 19, 5. Kostar 30 kronor hos
https://miniatyrskatt.com/<br>
Gör om och gör rätt.
Sex innerväggar x 2 sidor blir tolv tapetväggar att limma. Det var lite besvärligt att få till runt dörrfodren. Jag är glad att jag bestämde att limma tapeterna innan huset är hopmonterat.
Igår tapetserade jag klart alla ytterväggar och mellanväggar. (Har endast baksidan kvar).
Det är tidskrävande att mäta och sedan skära ut och det tar tid. Jag har inte arbetat med tapetsering Gör om och gör rätt
Sex innerväggar x 2 sidor blir tolv tapetväggar att limma. Det var lite besvärligt att få till runt dörrfodren. Jag är glad att jag bestämde att limma tapeterna innan huset är hopmonterat.
Igår tapetserade jag klart alla ytterväggar och mellanväggar. (Har endast baksidan kvar). Det är tidskrävande att mäta och sedan skära ut och det tar tid. Jag har inte arbetat med tapetsering tidigare och det är på missarna man lär sig.
I såg jag att tapeterna hade släppt.
Jag har tabbat mig vid flera tillfällen. Bland annat skar jag ut tapeten spegelvänd så den fick jag kasta.
Men går det för enkelt vet man inte vilka rätt man gör och det istället blir fel nästa gång. Det är på grund av misstagen man lär sig. Jag skriver det igen: GLÖM ALDRIG att grunda.
Var försiktig så det inte blir blött och ta inte i när ni skruvar fast väggar och tak. Skivorna kan lätt att spricka.
Till nästa helg räknar jag med att huset ska vara hopmonterat om det allt går bra.
om och gör rätt
Sex innerväggar x 2 sidor blir tolv tapeterväggar att limma.
Det var lite besvärligt att få till runt dörrfodren. Jag är glad att jag bestämde att limma tapeterna innan huset är hopmonterat.
Igår tapetserade jag klart alla ytterväggar och mellanväggar. (Har endast baksidan kvar).
Det kommer mera. Hur huset monterades, Golv och väggar. Hur jag gjorde träpanelen i badrummet och mycket därtill. Men nu tar vi en välförtjänt paus. Like fika kanske?