Dockhus del 1

Presentation.
Det är inte enbart mitt skrivande jag brinner för. Här får ni följa mig när jag skapar mitt dockhus. Om ni vill lära känna mig på riktigt får jag bjuda in er i miniatyrvärlden. Under alla år har jag fascinerats av dessa beundransvärda små ting som skapats av fantastiska konsthantverkare och hobbyister. Även om jag har försökt bygga några möbler efter moduler är jag än så länge bara en samlare på hobbynivå. Så småningom kanske även jag kan dela med mig av mer avancerade skapelser.

Övning ger färdighet. Jag hoppas att på detta sätt kunna väcka någons intresse. Att skapa ett dockhus från början gör att du själv kan sätta din egen prägel på din design. Val av golv och tapeter. Ska du ha modernt eller en tidsepok från förr? En del återspeglar sina egna hem i dessa dockhus. Den vanligaste skalan av föremål är 1:12 om man vill ha sin samling i ett dockhus eller ett skåp. Mitt mål är att inreda ett dockhus för vuxna, en typ av tittskåp där man kommer in i en förtrollade värld med identiska figurer i en pytteliten skala. Det finns olika forum där man kan inspirera varandra. Förening Miniatyrsällskapet är en förening som bland annat vill främja intresset för interiörer och hus i miniatyr.

Jag har delat in dockhuset i två delar. Det här är första delen. I del 2 får ni följa vägen hur dockhuset blev till.

Glenside Grange Dockhus
Får jag presentera Glenside Grange Dockhus. Det är ett engelskt dockhus i skala 1:12 från Street Ahead Dollshouse. Cream Victorian dollhouse. Det är cirka 64 cm högt, 71 cm brett och 40 cm djup. Huset har två våningar plus en vind. Inredningsbart trapphus. En veranda och balkong. Dörrarna går att öppna. Taket likaså.

Historien kring dockhus var till en början att det designades endast för vuxna. Dockhuset vara endast för utbildning och att visa upp bland societeten. Det var som ett prydnadsskåp.

I nästan varje välbärgat hem fanns ett dockhus. De första dockskåpen byggdes redan på 1600-talet och det var främst i Tyskland, England och Holland. Det tyska ordet "Dockenhaus" betyder miniatyrhus. Runt 1700- talet utvecklas dockhusen och kallas då för Viktorianska dockhuset. Endast ett fåtal dockhus är bevarade från den tiden.

På TV 4 pay kan du streama "The Miniaturist". Det är en brittisk dramaserie. Jag har själv inte sett den. "The Miniaturist" är en hårresande och storslagen thriller som utspelar sig i 1600-talets Amsterdam. Den berättar om ett hus där förbjudna passioner och hemligheter döljer sig under den överdådiga prakten och privilegierna.
 En ung kvinna anlitar en miniatyrist för att inreda det dockhus hon fick i present av sin man, men på något vis förutspår de verklighetstrogna miniatyrerna hennes öde."

 https://www.youtube.com/watch?v=Qjirz044BTU&t=35s

Dockhusmoduler
Till slut fick jag hem huset. Det var ett problem där ett tag. Men fick tag på en fantastisk säljare som ordnade hem huset på ett litet kick. Det är sådana säljare man minns. När sonen hämtade kollin vägde det en hel del. Jag hade aldrig klarat av att bära det själv. Att packa upp allt gjorde mig nästintill svimfärdig. 

Dockhuset är ett kit med många färdiga moduler som man ska sätta samman, tillverkade i mdf, med snickeridetaljer som fönsterbågar och dörr. Beskrivningen var knapphänt och  det fanns ingen direkt beskrivning. Genom bilder fick jag försöka lista ut vilka delar som skulle sammanfogas. 

I vilken ände skulle man börja? Jag fick kontakt med en kvinna som haft problem att få ihop sitt dockhus. Inte den modellen jag har dock. Antingen är det supersvårt att montera ihop husen överlag eller så har hon fått ett måndagsexemplar.

"Det blev en mardröm sedan när golvplanen skulle in. Och värre blev det med innerväggarna. Vi slog på den ena med gummihammare för att få den att flytta sig neråt (vi hade dockskåpet liggande ner på baksidan). Detta rekommenderar jag inte! Då träet började dela på sig. "

Hon berättade vidare att hon måste ta det till en snickare. Ja, vilken utmaning man har att vänta sig. Ni måste hålla utkik den närmaste tiden. Kommer jag att lyckas eller inte? Projektet ska naturligtvis så småningom verkställas men innan dessa är det lite pyssel på vägen. 

I efterhand har jag inte varit helt nöjd med dockhuset. Inte enbart dålig beskrivning utan materialet så svårt att arbeta med. Ett råd är att vara påläst. Fråga de som håller på med dockskåp om du är nybörjare. Ytskiktet är glatt eftersom ytorna är förbehandlade. 

Innan tapeterna skulle limmas skulle jag såklart ha grundat. Antingen med målarfärg eller sandpapprat lite så tapeterna hade fäst. I vanligtvis ska man använda tapetlim. Men när det torkade släppte tapeten. För att rädda upp fick jag ta vanligt lim vilket man kan se om man tittar nära.

Det är alldeles för veka och korta skruvar till gångjärnen som ska orka bära en tung frontdörr med både balkong och veranda.  I skrivande stund har jag ännu inte fått allt på plats. Men jag ångrar ingenting. Är faktiskt stolt.

Dockhuset i sin helhet
Med ett ytterst tålamod samt massor av tid kom äntligen huset på plats. 
Vägen dit kommer jag efterhand berätta om. Steg för steg. Härunder kommer ni att få se hur allting utvecklades.

Någon frågade mig innan projektet hur lång tid det skulle ta att få ihop allt i sin helhet. Jag sa cirka tre veckor. Det tog fyra månader innan huset mer eller mindre tog form. Jag har fortfarande kvar detaljer. Egentligen kanske det aldrig ska bli klart? Det är en hobby som måste få ta den tid det tar. 


Nu tillhör jag dem som har problem med tålamod när det gäller att få ett resultat. När jag igångsätter någonting vill jag få det klart. Mentalt är det mycket att jobba med. TÅLAMOD är min akilleshäl. Sätt igång!

Undervåning

HALL
En välkomnade hall är viktigt. Det här utrymmet var smalt. För att få mer liv i hallen och mer än öppnare känsla gjorde jag en dörr på kortsidan. Målade den. Bakom fönstret har jag limmat guldblad och satt dit en ljusslinga som sedan gömmer sig längs golvlisten. På stolen längst bort står en handväska som är Almas. Snart ska hon ge sig i väg till ett föreningsmöte. Bara Nanny kan pausa en stund i köket och passa lillen. 

KÖK
Här har jag gjort två " blindfönster! På baksidan är det naturbild (limmat på kartong) med en skymt av blå himmel.
Att göra fönster i ett lite kök får en större rymdkänsla. Tapeterna finns i stycken för cirka 40 kronor. Till ett kök av denna storlek behövs två ark. Blir spill som du kan använda till annat.

På skänken har jag monterat en vattenkran. Bakom hushållerskan syns en vedspis. Jag har inte limmat fast golvdekor, ej heller fått dit taklister. Däremot är golvlisterna klara. 

Ett uppdukat bord fullt med olika delikatesser syns bredvid pigsoffan. Förr när det skulle vara bjudning inom societeten slog husfolket på stort. Mat fanns i överflödet till skillnad från de övriga sämre ställda. 
Mer detaljer kommer och om tid finns ska jag även visa var man kan hitta en del. 

MATSAL
Det var sällan man åt i finrummet åtminstone inte hos medelklassen.
De sämre ställda hade inte ens ett finrum. Jag minns på min gammelmormors tid så kallades rummet för salen. Det var ett stort rum som ingen var i, oftast var det kallt och det eldades endast vid jul. 

Om sommaren när värmen slog till brukade jag smyga mig in till salen. Där var det svalt och skönt. Ett stort bord stod i mitten och pryddes av en spetsduk och en ståtlig vas tillsammans med ljusstakar. Jag minns aldrig att vi åt där. Istället trängdes vi i köket som var husets hjärta. 

Hos familjen Levander kommer det att dukas till kalas. Både prostens fru och doktorinnan är bjudna. Det gäller att hålla sig väl med finfolket. Men Gustav är bankkamrer och det är inte illa det heller om man behöver låna pengar.

Men det var inte många som fick den möjligheten på den tiden. Det rådde stor arbetslöshet på 20-talet och en del arbetare vill starta eget vilket var svårt om man inte hade någon ekonomi.

                  Övervåning

ARBETSRUM/BIBLIOTEK
I arbetsrummet och kombination biblioteket står Valentin som är husets mångsysslare. Han arbetar med trädgården. Handlar, ordnar så det är varmt i huset. Ser till att allt är helt. Är privatchaufför till Gustav. Det är dåligt med parkering utanför banken så därför tycker Gustav att det är bra att bli lämnad inne i stan. Då passar även Valentin på att handla till familjen.

 Ibland följer husjungfrun Nanny med om hon inte är upptagen med hushållet och passa barnen. Idag har det varit en bra dag på banken. Valentin och Gustav ska fira med ett glas whisky och ta ett parti poker. Möjligtvis blir det att bjuda på den lyxiga cigarren som faser Eulalia hade med sig från Amerika. 

FÖRÄLDRARRUM
Tapeter och trappan är äntligen på plats. Limmade en trappmatta. Bakom den skymtar Almas sminkbord och fina symaskin. På den syr hon familjens alla kläder. 

BADRUM
Jag har gjort en träpanel av glasspinnar. Sedan limmat en över och underlist .Tak och golvlist. Tapeter och golv.  Några handdukar som är upphängda, en del vikta i tvättbaljan. Ovanpå en god doft. En liten liten två ligger på handfatet. Toalettrullen med riktigt papper sitter på väggen och i taket finns en vacker kristallkrona.

Den dagliga hygienen var att tvätta ansiktet och händer i ett handfat med hjälp av en tvättkanna. I de flesta hushållen runt sekelskiftet och fram mot 20-talet värmde man vattnet på spisen. De som inte hade kallvatten indraget fick hämta vatten från en brunn. Det var bara de välbärgade familjerna som hade en vattenklosett medan de övriga folket fick dela torrdasset på gården.

Vindsvåning

Under takåsen hittar vi vinden. Här har jag försöka inreda en del viktiga rum så familjen får sina ändamål tillgodosedda. Det ska vara en salong till fru Alma så hon kan ha temottagning, en barnkammare och ett rum till Nanny som är hushållerska.

BARNKAMMAREN
Här leker familjens barn Gunnar och Inez. Bultbrädan är nutidens leksak men allt är förtrollande sött i miniatyr.
Jag är inte klar med rummet. Det är svårt att få till både tak och golvlister eftersom det är sneda vinklar.

Öppningen till vänster är ett huvudbry. Ska man ha ett draperi eller hitta en dörr? Eftersom öppningen har ett valv blir det att specialbeställda. Taklampan heter Tiffany och går på batterier. 

PIGKAMMAREN
Här drar sig hushållerskan Nanny tillbaka de få timmar hon är ledig. Hon har ett vakande öga mot barnkammaren. Det är skönt att vila i den handgjorda fåtöljen skapare Erik Lindstrand med stickningen i knät. 

Ibland kanske det hinns med att kamma sitt hår och göra sig fin för Valter? På sminkbordet har hon en dagbok. I den skriver hon om sina drömmar. Kanske en dag...?


Jag kommer att fixa bilderna så de blir bättre skärpa.

SYATELJE ALMA 
Alma syr upp kläder och modehattar. Uppe på vindsvåningen kan hon designa och skapa sina egna kreationer. Under tiden som det provas och nålas bjuds det på te och husets goda äppelkaka. 

Även här är det svårt att få till alla detaljer. Det blir ett projekt längre fram. Taklister och kanske fönster? Ett draperi som faller snyggt vid dörröppningen. Men i det stora hela är jag nöjd med inredningen.

Några närbilder


SKRIVBORD
Naturfärgat liksom panelen. Betsade med mahogny. Själva skrivbordet kom även här i små delar. Lådorna var pillrigas. Sedan att montera in mässinghandtagen som hade veka, mjuka trådar att fästa dem i.
De som konstruerat det som ligger på skrivbordet måste använda lupp. Så detaljrikt.

MAT till storkalas
Bilden talar. Det är konstnären och skapare som för hand åstadkommit dessa verklighetstrogna rätter. Tyvärr blir det inte bra på bild. Ska försöka få hit en fotograf som kan hjälpa mig att ta bättre bilder.

Det här måste ses för att förstå vilket gigantiskt arbete det ligger bakom. 
Se bara falukorvsbrickan som är handgjord av Elaine Mossberg Otrolig precision. De som konstruerar och skapar använder sig också av pincetter. Det är som att vara urmakare förr. 

Om serien "den stora designutmaningen finns kvar på TV 4 rekommenderar jag att ni ser den.

https://www.tv4play.se/video/656cfa2b51a0b01cbe5e/avsnitt-3<br>

KONJAK och TOMTESKUM
Här är det en mer detaljerad bild. Se dessa små glas som är på sin höjd 5 millimeter höga. Glasen är handblåsta. Tomteskummen ännu mindre och ligger lösa i skålen. Fåtöljen som skymtar är Louise XVI- stil med färg körsbär. Den syns bättre på bild under "Arbetsrummet".
Det som finns på bilden går inte att få tag på om man inte letar och har tur.

Planen är att ta bort öppna spisen och få dit en kakelugn.